Sily pre špeciálne operácie na SOFIC


Sily pre špeciálne operácie na SOFIC
Vo štvrtok 19. mája 2022 sa v spolupráci s koaličnými partnermi príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) zúčastnili pod hlavičkou amerického Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie (USSOCOM - United States Special Operations Command) dislokovaného v Tampe na Floride ukážky spôsobilostí špeciálnych síl. Ukážka sa konala v rámci konferencie SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference), pričom bolo žilinským špeciálom umožnené v plnej miere získať a vymeniť si poznatky z prostredia špeciálnych operácií so zahraničnými partnermi.
Na aktivite Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie (VeSŠO) reprezentoval zástupca veliteľa SŠO plukovník Jaroslav Krám sprevádzaný veliacim poddôstojníkom VeSŠO štábnym nadrotmajstrom Martinom Boháčikom a ďalšími kolegami.
Účastníci konferencie si pozreli široké spektrum možností infiltrácie a exfiltrácie na vodnej ploche, na zemi aj vo vzduchu. Po vode sa vojaci prepravovali člnmi, pod hladinou využili potápačské výstroje. Vzdušný spôsob zasadenia a vyzdvihnutia zahŕňal prízemný let, zosadnutie vrtuľníku, vzdušný výsadok i zasadenie hrubým lanom (FRIES – Fast Rope Insertion Extraction System).
                Videá z aktivity nájdete tu:
-                  https://www.youtube.com/watch?v=ct5dEUtY4_w

Sily pre špeciálne operácie na SOFIC ISily pre špeciálne operácie na SOFIC ISily pre špeciálne operácie na SOFIC ISily pre špeciálne operácie na SOFIC ISily pre špeciálne operácie na SOFIC IISily pre špeciálne operácie na SOFIC IISily pre špeciálne operácie na SOFIC IISily pre špeciálne operácie na SOFIC II

Autor: príslušník VeSŠO, poručíčka Miroslava Mindárová/VeSŠO , Foto: príslušník VeSŠO, FB City of Tampa - Dátum: 24.05.2022
Čítanosť: 16524
Verzia pre tlač

Skočiť na menu