Preskocit navigáciu

Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi


Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi

Stovky detí zo Svidníka a okolia dnes oslávili svoj deň netradične - s vojakmi, ktorí im pripravili „Deň detí s Ozbrojenými silami SR“ v areáli Vojenského historického múzea. Počas dňa mali možnosť bližšie sa zoznámiť s prácou, ale aj s výstrojom a výzbrojou profesionálnych vojakov. Pozdraviť deti a podporiť ich záujem o obranu vlasti prišiel aj minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky genpor. Daniel Zmeko, štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň a poslankyňa Národnej rady SR za Slovenskú národnú stranu Magdaléna Kuciaňová.

„Povolaniu profesionálneho vojaka častokrát uberá na popularite fakt, že verejnosť bežne do priameho kontaktu s prácou vojakov neprichádza. Preto som veľmi rád, že dnes máme možnosť malým aj veľkým, priblížiť každodennú prácu profesionálnych vojakov a pozdvihnúť tak povedomie o tom, že práve oni sú tí, ktorí sú pripravení pre obranu štátu a jej obyvateľov, a teda sú pripravení pomáhať 24 hodín denne, 7 dní v týždni,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. „Budem preto veľmi rád, ak dnešný deň inšpiruje niektoré z detí a možno aj dospelých práve pre povolanie vojaka,“ dodal.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky genpor. Daniel Zmeko zdôraznil, že ho teší každá príležitosť na stretnutie a komunikáciu ozbrojených síl s verejnosťou. „Dnes tu máme do 200 profesionálov z našich ozbrojených síl z rôznych druhov vojenských odborností, ako aj 76 kusov techniky. Verejnosti tak môžeme predstaviť celú škálu úloh, ktoré plnia ozbrojené sily preto, aby mohli v noci deti, ktorým dnešný deň patrí, pokojne spávať,“ povedal.

Riaditeľ Vojenského historického ústavu plk. Miloslav Čaplovič pripomenul, že návštevníci Vojenského historického múzea vo Svidníku majú popri dnešnej oslave Dňa detí možnosť vidieť komplexnú expozíciu venovanú vojenským dejinám Slovenska aj počas celého roka. Zároveň dodal, že múzeum, ako aj ostatné historické pamiatky mesta sa tešia vysokej návštevnosti.

Spoluprácu s rezortom obrany ocenil aj primátor mesta Svidník Ján Holodňák.“Veľa pre nás znamená, že vojaci pripravili oslavy Dňa detí práve tu v našom meste. Veľmi si to vážime,” povedal.

Celodenný program odštartoval prelet vrtuľníka UH-60 Black Hawk, pričom návštevníci mali možnosť vidieť aj zoskoky výsadkárov, boj zblízka, zadržanie páchateľa, ukážky činnosti kynológov a mnoho ďalších dynamických ukážok. Okrem toho sa mohla verejnosť bližšie zoznámiť s technikou, výstrojom a výzbrojou profesionálnych vojakov, z ktorých zaujal najmä tank T-72, bojové vozidlá pechoty, ale aj mínomety, raketomety a ďalšie.

Pri tejto príležitosti zároveň rezort obrany ocenil víťazov výtvarnej súťaže „Vojaci očami detí“, do ktorej sa tento rok zapojilo skupinovo 183 škôl a 6 jednotlivcov. Porota zložená z odborníkov tento rok hodnotila celkovo až 1 662 súťažných výtvarných prác v dvoch súťažných kategóriách. Išlo o najväčší počet prác za posledné roky.


Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  2Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  2Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  2Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  2Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  3Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  3Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  3Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  3Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  4Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  4Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  4Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  4Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  5Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  5Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  5Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  5Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  6Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  6Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  6Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  6Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  7Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  7Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  7Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  7Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  8Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  8Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  8Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  8Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  9Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  9Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  9Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  9Deti zo Svidníka oslávili svoj sviatok s vojakmi  10

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 03.06.2018
Čítanosť: 6835
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share