Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci v Sarajeve učia deti ako sa chrániť pred mínami


Slovenskí vojaci v Sarajeve učia deti ako sa chrániť pred mínami

Žiaci škôl a predškolských zariadení v Bosne a Hercegovine absolvujú v týchto dňoch prednášky o mínovej bezpečnosti, ktoré pre ne organizujú aj príslušníci slovenského kontingentu v operácii EUFOR ALTHEA.

„Jednou z činností, ktoré v rámci mnohonárodných síl vykonávame v operácii, je aj výučba mínovej bezpečnosti,“ povedal veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Róbert Zebegney. Podľa veliteľa prostredníctvom tlmočníkov vojaci EUFOR organizujú prezentácie, prostredníctvom ktorých predstavujú väčším aj menším deťom nebezpečenstvo mín, ktoré na nich číhajú v nepreverených priestoroch, ktoré sa v Bosne a Hercegovine stále nachádzajú. Vojaci postupne navštevujú všetky školy, škôlky a ďalšie zariadenia pre deti.

Slovenskí vojaci v spolupráci s Ozbrojenými silami Bosny a Hercegoviny takto vyučovali deti aj 28. júna v škôlke Slavuj v centre Sarajeva. „Hravou formou sme deti oboznamovali s tým čo je to mína, ako vyzerá, čo môže hroziť pri stretnutí s mínou, kde sa míny môžu vyskytovať a mnoho ďalších záležitostí,“ vysvetlil Zebegney. Podľa neho bola pre deti najzaujímavejšia prehliadka imitácií rôznych druhov mín. „Slovenskí vojaci aj takýmto spôsobom prispievajú k rozširovaniu povedomia obyvateľov o nebezpečenstve mín, ktoré im v celej Bosne stále hrozí,“ dodal veliteľ.

V operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine v súčasnosti pôsobí 45 príslušníkov ozbrojených síl SR. Úlohou Slovenskej republiky ako vedúcej krajiny v RCC-South je zabezpečovať funkciu riadiaceho a koordinačného prvku medzi LOT tímami rozmiestnenými v RCC-S a zložkou veliteľstva EUFOR zodpovednou za situačný prehľad. Hlavnými úlohami LOT tímov je zabezpečovanie styku s predstaviteľmi miestnej samosprávy, mimovládnych organizácií a štruktúrami medzinárodných organizácií v priestore operácie, s cieľom zabezpečiť adekvátnu reakciu EÚ na prípadné zmeny bezpečnostnej situácie.


Slovenskí vojaci v Sarajeve učia deti ako sa chrániť pred mínamiSlovenskí vojaci v Sarajeve učia deti ako sa chrániť pred mínami

Autor: RCC-South, Bosna a Hercegovina , Foto: autor - Dátum: 06.07.2012
Čítanosť: 14176
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share