Preskocit navigáciu

Reportáže o slovenských vojakoch prvýkrát na NATO TV Channel


Reportáže o slovenských vojakoch prvýkrát na NATO TV Channel

Už v týchto dňoch sú na webových stránkach NATO širokej verejnosti prístupné prvé videoreportáže v anglickom jazyku o pôsobení príslušníkov Ozbrojených síl SR v Afganistane.

Stála delegácia Slovenskej republiky pri NATO nadviazala prostredníctvom hovorcu Ozbrojených síl SR majora Milana Vangu kontakty s televíziou NATO TV Channel, ktorá počas pôsobenia hovorcu v operácii ISAF v druhej polovici tohto roka nakrútila sériu reportáží o pôsobení slovenských vojakov v operácii ISAF v Afganistane.

"Je to ďalší významný krok v oblasti informovania verejnosti o činnosti a úlohách nášho kontingentu v operácii ISAF v Afganistane, a to nielen verejnosti domácej, ale aj zahraničnej," povedal major Vanga, ktorý v Afganistane počas šiestich mesiacov zastával pozíciu zástupcu veliteľa slovenského kontingentu. "Je to prvýkrát, čo sa naši vojaci objavili v reportážach televízneho kanála NATO," zdôraznil Vanga.

Reportér Jeff Holden spolu s majorom Vangom navštívili predsunutú základňu na severovýchode Afganistanu, kde vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia cvičia špeciálne policajné jednotky Afganskej národnej polície. S kamerou sa vybrali aj do vzdialenej provincie Uruzgan, aby priniesli reportáž o slovenských mentoroch z Operačného výcvikového a styčného tímu (OMLT), ktorí zvyšujú úroveň vycvičenosti logistického práporu Afganskej národnej armády a činnosti Provinčného rekonštrukčného tímu, v ktorom máme slovenské zastúpenie. Pri informovaní neobišli ani centrum mesta Kandahár, kde na predsunutej základni pôsobí slovenský tím špecialistov na zneškodňovanie výbušných prostriedkov a nevybuchnutej munície (EOD).

Reportáž bude o slovenských špecialistoch EOD, ktorí zasahujú priamo v uliciach metropoly jednej z najnebezpečnejších provincií Afganistanu. Reportáže víta aj nový náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek. "Informovať verejnosť o dianí v ozbrojených silách je jednou z mojich priorít, pretože vzťah armáda - verejnosť je prospešný pre obidve strany," vysvetľuje Vojtek. "Kým vojaci plnia záväzky Slovenskej republiky voči spojencom a pomáhajú obyvateľom pri živelných pohromách doma, verejnosť ich má otvorene podporovať a byť na svoju armádu hrdá. Je to vízia, ku ktorej sa chceme prostredníctvom otvoreného informovania verejnosti o činnosti ozbrojených síl priblížiť už v najbližšom období," dodal náčelník GŠ.

NATO TV Channel má svoje vysunuté pracovisko aj v afganskom Kábule a produkuje reportáže o dianí v krajinách a operáciách Severoatlantickej aliancie. Jednotlivé reportáže sú publikované postupne a je možné ich nájsť na stránke natochannel.tv, ako aj na youtube.com.

NATO TV Channel uverejňuje reportáže o slovenských jednotkách:
OMLT: http://www.youtube.com/watch?v=bquphB0XFYY
SOTU (jednotka na plnenie úloh špeciálnych operácií): http://www.youtube.com/watch?v=PvcgAtIJRlY&feature=relmfu
PRT: http://www.youtube.com/watch?v=b0S7bEPZz3g


Reportáže o slovenských vojakoch prvýkrát na NATO TV ChannelReportáže o slovenských vojakoch prvýkrát na NATO TV ChannelReportáže o slovenských vojakoch prvýkrát na NATO TV Channel

Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR , Foto: autor - Dátum: 22.12.2011
Čítanosť: 14988
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share