Preskocit navigáciu

JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte


JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte

Medzinárodné cvičenie Slovenský štít, ktoré sa po ročnej prestávke podmienenej pandémiou Covid-19 opäť vrátilo do priestoru Centra výcviku Lešť, bolo podporené i Silami pre špeciálne operácie. Činnosť vzdušných jednotiek bola vo významnej miere podporená skupinou leteckých navádzačov (JTAC) z 5. pluku špeciálneho určenia.

JTAC-i pôsobia ako nevyhnutný prvok pre integráciu vzdušných jednotiek s pozemnými a vo všeobecnosti sú podporou aj pre delostrelecké a námorné paľby, čím vytvárajú takzvané joint operácie.

Pre pilotov bojových lietadiel, vrtuľníkov a delostrelcov fungujú ako predsunuté oči a ich primárnou úlohou je v boji naviesť pilota na ciele určené na zničenie. Rozhodujú a zodpovedajú za to, že munícia dopadne presne na určený cieľ a dosiahne sa tak požadovaný efekt. Pôsobia v asymetrických konfliktoch, kde sú priamo v boji v zostave pozemnej jednotky alebo v predsunutom postavení. V prípade konvenčného boja sú cvičení pre pôsobenie na území nepriateľa. Musia preniknúť na nepriateľské územie, orientovať sa v ňom, splynúť s miestnym obyvateľstvom, nájsť cieľ a zamerať ho.

V priebehu cvičenia JTAC-i zdokonalili kooperáciu s rôznymi typmi leteckej techniky a ich pilotmi, napríklad s vrtuľníkmi AH-64 Apache, HH a UH-60M Black Hawk a stíhacími lietadlami MiG-29 a L-39 Albatros.

Svojou univerzálnosťou, znalosťou priestoru a pomerov a najmä navádzaním leteckej munície spôsobujú nepriateľovi obrovské škody, sú často neoceniteľnou, vzácnou a najsilnejšou zbraňou na bojisku.


JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  I,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  I,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  I,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  I,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  II,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  II,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  II,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  II,JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte III.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte III.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte III.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte III.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  IV.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  IV.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  IV.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  IV.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte V.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte V.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte V.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte V.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  VI.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  VI.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  VI.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  VI.JTAC pilotovými očami aj na tohtoročnom Slovenskom štíte  VII.

Autor: JTAC, 5. pšu a poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO - Dátum: 27.06.2021
Čítanosť: 18283
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share