Preskocit navigáciu

Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF


Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF

 V stredu 17. apríla 2013 sa stala objektom medzinárodného cvičenia elitných špeciálnych policajných jednotiek Stredná škola s vyučovacím jazykom maďarským v Kolárove. Úlohy rukojemníkov teroristickej skupiny sa zhostili jej študenti a zamestnanci.

 Cvičenie Atlas Common Challenge 2013 bolo najrozsiahlejšie cvičenie protiteroristických policajných zásahových jednotiek všetkých členských krajín Európskej únie, Švajčiarska a Nórska, ktoré tvoria elitnú organizáciu ATLAS Group.

 Scenár kolárovskej epizódy európskeho protiteroristické cvičenia ATLAS Common Challenge sa odohrával pod taktovkou slovenského Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru a naživo sa vysielal do situačného centra Európskej Komisie v Bruseli, ktoré plnilo koordinačnú a monitorovaciu funkciu. Cvičenie sledovali predstavitelia a pozorovatelia Európskej únie, národných vlád členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Hodnotitelia poukázali na autenticitu zásahu pri evakuácii veľkého počtu rukojemníkov. Komisia označila zábery ako výnimočné a poukazujúce na reálny obraz možnej hrozby teroristického útoku. Hodnotitelia akcentovali vysokú profesionalitu realizácie cvičenia a dávajú ho za príklad ostatným členom zoskupenia ATLAS, ktoré predstavuje medzinárodnú sieť združujúcu policajné jednotky špecializované na boj proti terorizmu tridsiatich šiestich štátov, prevažne členských krajín Európskej únie. Medzi týmito jednotkami má svoje pevné miesto práve Útvar osobitného určenia Prezídia policajného zboru, v medzinárodnom formáte známy pod názvom Lynx Commando, ktorý je na Slovensku jediným elitným policajným zásahovým útvarom s celoštátnou pôsobnosťou. Námetom pre cvičenie na území Slovenskej republiky bol mediálne známy teroristický útok na školu v ruskom meste Beslan z roku 2004. V prípade cvičenia išlo o útok teroristov na budovu školy s cieľom dosiahnuť splnenie požiadaviek prostredníctvom zadržiavania tristo tridsiatich piatich rukojemníkov.

 Hlavnou úlohou cvičenia Atlas Common Challenge 2013 bolo overenie a zlepšenie spolupráce medzi zásahovými jednotkami zoskupenia ATLAS v krízových situáciách, ktorých rozsah by si vyžiadal cezhraničnú pomoc iného členského štátu.

 Ozbrojené sily Slovenskej republiky na cvičení zastupovala päťdesiatka príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, jediného predstaviteľa SOF (Special Operations Forces - Sily pre špeciálne operácie) v slovenských ozbrojených silách. Okrem vojakov zo Žiliny boli nasadené aj dva vrtuľníky Mi-17 a špeciálna technika Výcvikového analytického a zásobovacieho centra RCHBO Čereňany.

 „Som rád, že toto cvičenie ukázalo, že koordinácia jednotlivých bezpečnostných zložiek je bezproblémová a sú pripravené adekvátne a pohotovo reagovať aj v spolupráci so zahraničnými jednotkami,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo konštatoval, že cvičenie bolo veľmi dobre pripravené. „Prínosom pre nás je to, že sme po dlhšom čase cvičili s elitným policajným útvarom. Získané skúsenosti môžeme využiť pri prípadnom nasadení na poli domáceho krízového manažmentu“.

 Členom elitnému žilinského pluku nie je spolupráca s partnerským Útvarom osobitného určenia Prezídia Policajného zboru SR ničím novým. V minulosti spoločne riešili napríklad záchranu ľudí z uneseného vlaku, či lietadiel, ale aj rozvoz novej meny Euro. Na cvičení v Kolárove zabezpečovali transport rukojemníkov do bezpečnej zóny. Ich úlohou bolo tiež zabezpečiť, aby sa do vnútra objektu nedostali nežiaduce osoby.

 Podpredseda vlády a minister vnútra Róbert Kaliňák nie je pozitívnym hodnotením prekvapený, keďže už po samotnej akcii povedal, že „dopadla vynikajúco“. Šéf rezortu vnútra tiež skonštatoval, že "cvičenie preukázalo a potvrdilo našu pripravenosť reagovať aj na takéto teroristické ohrozenia kedykoľvek to bude nevyhnutné." Celá akcia splnila očakávania aj prezidenta policajného zboru SR Tibora Gašpara: "Myslím si, že sme pripravení na takej istej úrovni, ako mnohé iné zahraničné elitné jednotky".


Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF I.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF I.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF I.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF I.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF II.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF II.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF II.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF II.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF III.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF III.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF III.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF III.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF IV.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF IV.Cvičenie ATLAS Common Challenge s účasťou armádnych SOF IV.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: Útvar osobitného určenia Prezídia Policajného zboru - Dátum: 18.04.2013
Čítanosť: 86210
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share