Preskocit navigáciu

TASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcov


TASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcov

     Rajecké Teplice/Žilina 13. mája (TASR) – Na štart Memoriálu Jozefa Gabčíka sa v sobotu v Rajeckých Tepliciach-Poluvsí postavilo takmer 350 bežcov. Podujatím si uctili pamiatku priameho účastníka atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe. Informoval o tom hovorca Síl pre špeciálne operácie (SŠO) podplukovník Mário Pažický, pričom podotkol, že najrýchlejším bežcom bol Kristián Brezáni z Maratón klubu Rajec s časom 41 minút a 12 sekúnd.
     História memoriálu siaha do začiatkov 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) v Žiline, ktorý po Gabčíkovi nesie čestný názov. „Jedenásťkilometrový beh z Poluvsia do Žiliny bol spočiatku určený iba pre vojakov a policajtov, postupne začali chodiť aj civilní bežci," vysvetlil podplukovník Pažický s tým, že neskôr sa podujatie dostalo aj do športového kalendára a stala sa z toho veľká akcia. 

     „Som nesmierne rád, že spolu s mojimi vojakmi prehlbujeme a šírime ideu hrdinského činu Jozefa Gabčíka, práve v tejto dobe i dnes, pripomenutím si výročia Operácie Antropoid a 29. ročníkom tohto behu," povedal veliteľ 5. pšu plukovník Peter Žochňák.
     Zástupca veliteľa SŠO plukovník Pavol Šebík poukázal na Gabčíkov odkaz na patriotizmus. „Jozef Gabčík povýšil bezpečnosť všetkých nás nad bezpečnosť svoju vlastnú. Budovanie národnej hrdosti je dôležité osobitne v tejto dobe," uviedol plukovník Šebík.
     Na trati nechýbalo zdravotnícke zabezpečenie a občerstvenie. Súčasťou programu podujatia boli pietne akty neďaleko rodného domu Gabčíka a pri jeho pamätníku v Žiline. V areáli žilinského pluku prebiehali bežecké súťaže pre deti predškolského veku a základných škôl, statické a dynamické ukážky žilinskej Záchrannej brigády hasičského a záchranného zboru, členov klubov vojenskej histórie a príslušníkov 5. pšu. Sprievodný program zabezpečovala hudobná skupina AYA.


TASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcovTASR: Na Memoriáli Jozefa Gabčíka štartovalo takmer 350 bežcov

Autor: TASR, príslušník 5.pšu , Foto: nadporučíčka Miroslava Mindárová/57.samo - Dátum: 17.05.2023
Čítanosť: 16984
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share