Roky neznamenajú nič


Roky neznamenajú nič

      Pred deviatimi rokmi - 27. decembra 2013 - príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) zasiahla zdrvujúca správa. Pri bombovom útoku v Kábule zahynuli dvaja slovenskí vojaci”, Taliban zaútočil na vojenský konvoj, zahynuli aj Slováci”… viacerí si to pamätáme akoby to bolo včera.
      Naši kolegovia - kapitán in memoriam Edmund Makovník a rotmajster in memoriam Patrik Fraštia - zahynuli v afganskej provincii Kábul pri plnení úloh v operácii ISAF. Tragédia vznikla v dôsledku explózie civilného vozidla v momente, keď v jeho blízkosti prechádzal vojenský konvoj. Počas útoku zahynul i kapitán David Lyon, príslušník americkej armády.
      V utorok 27. decembra 2022 sa v priestoroch 5. pšu stretlo viacero červených baretov”, aby od Pamätníka vojakom Síl pre špeciálne operácie odoslali tichú spomienku do výsadkárskeho neba. Časť z nich sa následne odobrala i na miesta posledného odpočinku našich dvoch kolegov.
      Deväť rokov neznamená vôbec nič. Bolesť v srdci a smútok trochu vymizli, respektíve sa ukryli pod nánosom každodenných povinností, no spomienky zostávajú farebné a živé - či spomienky na spoločné útvarové chvíle, náročné výcviky alebo pokojné večery mimo služby pri pive.
      Modré nebo, kamaráti. Nezabudneme!


Roky neznamenajú nič IRoky neznamenajú nič IRoky neznamenajú nič IRoky neznamenajú nič IRoky neznamenajú nič IIRoky neznamenajú nič IIRoky neznamenajú nič IIRoky neznamenajú nič IIRoky neznamenajú nič III

Autor: poručíčka Miroslava Mindárová/VeSŠO , Foto: poručíčka Miroslava Mindárová/VeSŠO - Dátum: 27.12.2022
Čítanosť: 16874
Verzia pre tlač

Skočiť na menu