TASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák


TASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák
Žilina 12. júla (TASR) – Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) v Žiline sa stal Peter Žochňák. Na slávnostnom nástupe mu v utorok odovzdal funkciu veliteľ Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (SŠO OS SR) brigádny generál Branislav Benka.
                Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko podotkol, že 5. pšu je súčasťou SŠO, ktoré ozbrojené sily budujú dlhodobo. "Výmena veliteľa pluku je prirodzenou súčasťou tohto budovania, pretože ide o generačnú výmenu. Veliteľ po návrate z prestížnej vojenskej školy vo Francúzsku prevezme vedenie tak, aby mohol napĺňať vízie ozbrojených síl," povedal generál Zmeko.
                Veliteľ žilinských špeciálov chce zefektívniť a zvýšiť spoluprácu s partnerskými zahraničnými jednotkami SŠO. "Aj keď som niekoľko rokov pôsobil v zahraničí, vždy som sa hrdo hlásil k 5. pluku špeciálneho určenia. Úspech pluku a našich špeciálnych operácií spočíva v profesionalite jednotlivcov, expertov v každej čiastkovej oblasti. Všetci pracujeme v tíme, ktorý nemôže fungovať bez vzájomného rešpektu a dôvery," uviedol Žochňák.
                Veliteľ SŠO OS SR doplnil, že od roku 2021 sa začala spolupráca so špeciálnymi silami ukrajinských ozbrojených síl. "Komunikujeme veľmi intenzívne a veľmi sa im chcem poďakovať za otvorenosť a zdieľanie ich skúseností a informácií, ktoré môžeme implementovať do nášho výcviku. A tým pádom mať naše útvary lepšie pripravené brániť SR," priblížil brigádny generál Benka.
                Zmeko zdôraznil, že OS SR sa vždy pripravujú na najťažší scenár. "Najťažším scenárom je pre nás obrana SR. Toto sme nikdy nezakrývali a nikdy sme si nedávali nižšie ciele, ako byť pripravení brániť Slovensko. A to, čo sa deje na Ukrajine, len akoby zvyšuje urgentnosť tejto požiadavky. Ale nič nemení na poslaní a výcviku," uzavrel náčelník Generálneho štábu OS SR.

TASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák ITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák ITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák ITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák ITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák	 IITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák	 IITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák	 IITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák	 IITASR: Žilina: Novým veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia je Peter Žochňák	 III

Autor: TASR a poručíčka Miroslava Mindárová/VeSŠO , Foto: rotmajster Pavol Mičica/57.samo - Dátum: 20.07.2022
Čítanosť: 15994
Verzia pre tlač

Skočiť na menu