Preskocit navigáciu

Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov


Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov

 V sobotu 26. mája 2012 zorganizovali 5. pluk špeciálneho určenia s čestným názvom Žilinský pluk Jozefa Gabčíka, Klub vojenských výsadkárov SR, mesto Žilina a Olympijský klub Žilina v poradí už 18. ročník memoriálu Jozefa Gabčíka. Príjemné počasie prialo 161 účastníkom behu dlhého 10,5 kilometra.

 Pretek bol tradične odštartovaný neďaleko rodného domu hrdinu protifašistického odboja Jozefa Gabčíka v obci Poluvsie výstrelom zo samopalu rukami plukovníka Daniela Zmeka, zástupcu náčelníka Štábu pre operácie - náčelníka Centra riadenia operácií.

 V tomto roku o umiestnenie na popredných priečkach súťažili pretekári zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a z Kórei. Celkovým víťazom sa stal Lukáš Hýl z MAC Redox Lučenec. Najrýchlešou ženou sa stala Sylvia Šebestian zo Žiliny, najrýchleším vojakom bol Tomáš Ruskovský z VÚ 1018 Michalovce. Víťazom kategórie mužov nad 60 rokov je Zygmunt Łyznicky.

 Okrem jednotlivcov trať absolvovala i skupina dvadsiatichdeviatich príslušníkov pluku špeciálneho určenia.

 Tohtoročný Memoriál Jozefa Gabčíka bol súčasťou spomienkových podujatí pri príležitosti 100. výročia narodenia aktéra operácie Antropoid, po ktorom je súťaž pomenovaná a 70. výročia realizácie samotnej operácie Antropoid.

 Ukážky vybavenia, výstroja a výzbroje 5. pluku, Policajného zboru a Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru boli venované najmenším divákom vítajúcim pretekárov v cieli.

 „Tešíme sa z opakovanej veľkej účasti pretekárov i divákov na podujatí, ktorým si každoročne pripomíname hrdiský čin nášho patróna. Verím, že ďalší ročník memoriálu bude rovnako úspešný ako tento - je to náš príspevok na pripomenutie rodáka z Poluvsia, plukovníka in memoriam Jozefa Gabčíka, dôležitej postavy dejín  a atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha,“ povedal na záver veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo.


Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov I.Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov I.Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov I.Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov I.Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov II.Memoriál Jozefa Gabčíka 2012 pozná víťazov II.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: Martin Gura - Dátum: 28.05.2012
Čítanosť: 151935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share