Preskocit navigáciu

Na nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného pluku


Na nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného pluku

 Druhá rotácia vojakov z elitného žilinského pluku sa už pripravuje na nasadenie do Afganistanu. Cvičenia Night Hawk 2011, ktoré zorganizovalo veliteľstvo amerických Špeciálnych síl v Európe, sa zúčastňuje 21 príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia spolu s kolegami z Dánska a USA.

 „Naši elitní vojaci si v nemeckom Štutgarte a v dánskom Aalborgu precvičia činnosti spojené s výcvikom špecializovanej jednotky afganskej polície. Verím, že tieto skúsenosti potom v maximálnej možnej miere využijú v praxi v Afganistane, kde sa budú reálne podieľať na výcviku afganských bezpečnostných síl,“ povedal minister obrany Ľubomír Galko.

 V rámci výcviku si vojaci precvičia boj v zastavaných priestoroch, zber a analýzu biometrických údajov, vyhľadávanie úkrytov zbraní a osôb ale aj plánovací proces, ale i ďalšie taktické zručnosti.

 Cvičenie európskych špeciálnych síl prebieha v spolupráci s partnerskou jednotkou Špeciálnych síl USA, ktorá zabezpečovala samotný presun vojakov na cvičenie. Zaujímavosťou je, že našich vojakov vyzdvihlo na letisku Žilina v Dolnom Hričove lietadlo Herkules C-130. Vojenské lietadlo podobného typu tam naposledy pristálo v roku 1997.

 Elitných vojakov zo Žiliny vyslalo Slovensko do Afganistanu prvýkrát v septembri tohto roku na plnenie špeciálnych operácií. Výraznou mierou sa podieľajú na takzvanej tranzícii, čiže výcviku afganskej národnej armády a bezpečnostných síl a teda aj postupného odovzdávania moci.


Na nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného plukuNa nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného plukuNa nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného plukuNa nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného plukuNa nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného pluku II.Na nasadenie do Afganistanu sa už pripravuje 2. rotácia elitného pluku II.

Autor: MO SR - OpMP - Danka Capáková , Foto: 5. pšu – archív - Dátum: 30.09.2011
Čítanosť: 49882
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share