Preskocit navigáciu

Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia


Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia

 V súvislosti s očakávanou zmenou na poste náčelníka Štábu operácií Generálneho štábu OS SR (ŠbO) navštívili v utorok 12. apríla 2011 príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia brigádni generáli Pavel Macko a jeho nástupca Miroslav Kocian.

 Počas slávnostného nástupu, ktorým návšteva na pôde pluku začala, sa brigádny generál Pavel Macko prihovoril príslušníkom pluku: „Uplynulo 6 a pol mesiaca od vtedy, čo som vám pri prvej návšteve povedal, že sa teším na spoluprácu a že tento pluk považujem za elitný útvar ozbrojených síl SR (OS SR). Nie preto, že sa to píše v novinách, no preto, lebo máte taký charakter, zloženie a poslanie. Ste predurčení na plnenie najťažších úloh ktoré OS SR môžu mať v dobe mieru na domácej pôde i v nasadení v zahraničí. Je mi ľúto, že nebudem pri dovŕšení etapy vášho vývoja a pôjdete do operácie, ktorá vás vynesie na vyšší level. Dovoľte mi, aby som vám všetkým poďakoval za tvrdú a poctivú prácu. Pluk je v etape prípravy na ďalšie operačné nasadenie. Máte skúsenosti z Iraku aj z iných operácií. Vaši príslušníci plnia kľúčovú úlohu v operácii ALTHEA. Nadchádzajúce nasadenie bude však niečo úplne iné, nové. Želám vám, aby ste vašu misiu splnili so cťou, aby vaše nasadenie bolo úspešné a vy ste sa vrátili domov živí a zdraví.“

 Generál Kocian poďakoval generálovi Mackovi za prácu v prospech pluku a poprial mu veľa úspechov na novom pôsobisku v medzinárodných štruktúrach. Príslušníkom pluku vo svojom príhovore povedal: „Mal som možnosť stretnúť sa s niektorými z vás v operácii v Kosove. Chcem byť ten, ktorý nebude sťažovať vašu prípravu a vaše nasadenie. Naopak, budem sa snažiť v spolupráci s veliteľom pluku a kolegami z generálneho štábu vytvoriť maximálne dobré podmienky na to, aby ste boli pripravení, vyzbrojení a vystrojení tak, ako bude v tej ktorej operácii potrebné. Sami viete, s akými problémami sa stretávate. Chcem, aby naša podpora bola adekvátna aktuálnemu nasadeniu a náročnosti úloh. Verím, že spoločnými silami sa kvalitne pripravíme na úlohy, ktoré nás v nasledujúcom období čakajú. Všetkým vám i vašim rodinám prajem všetko dobré. Teším sa na spoluprácu s vami, teším sa z možnosti spolupracovať s elitným plukom našich ozbrojených síl“.

 Obaja generáli sa ďalej zúčastnili brífingu veliteľa pluku, na ktorom plukovník Ľubomír Šebo zoznámil nastupujúceho náčelníka ŠbO s určením, poslaním a úlohami pluku, s aktuálnymi problémami pluku v materiálnom a technickom zabezpečení a s celým komplexom úloh súvisiacich s blížiacim sa nasadením časti pluku v operácii ISAF v Afganistane.

 Návšteva generálov pokračovala prehliadkou výzbroje, výstroja, spojovacej techniky a zdravotníckeho materiálu používanými v podmienkach pluku.


Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia I.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia I.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia I.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia I.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia II.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia II.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia II.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia II.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia III.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia III.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia III.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia III.Generál Macko sa rozlúčil s príslušníkmi žilinského 5. pluku špeciálneho určenia IV.

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 14.04.2011
Čítanosť: 45717
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share