Preskocit navigáciu

Pokračovanie prípravy spravodajských analytikov


Pokračovanie prípravy spravodajských analytikov

Už tretí blok prípravy spravodajských analytikov 5. pluku špeciálneho určenia pod vedením SOCEUR (Special Operations Command Europe – Velenie špeciálnych operácií USA v Európe, Stuttgardt – Nemecko) prebehol v treťom júlovom týždni v chránenom priestore 5. pluku špeciálneho určenia so stupňom utajenia „NATO Tajné“.

Nosnou témou prípravy bolo “Protipovstalectvo ako spravodajská vojna” s orientáciou na miestne obyvateľstvo postihnuté konfliktom v lokálnej oblasti, akou je napríklad Afganistan. Tak, ako pri každom kroku a vojenskom akte v Afganistane, je potrebné i pri spravodajstve mať neustále na pamäti, že miestne obyvateľstvo je na prvom mieste. Spravodajský analytik je tak nútený zaoberať sa viac vplyvmi a efektmi vedenia bojových operácií na miestne obyvateľstvo ako kedykoľvek predtým.

Efektívne, presné a včasné vojenské spravodajstvo je nevyhnutné pre výkon akejkoľvek formy konfliktu. Táto definícia obzvlášť platí pre protipovstalecké operácie, keďže konečný úspech alebo zlyhanie misie závisí na účinnosti spravodajského úsilia. Spravodajstvo stavia na predchádzajúcich konceptoch, aby hlbšie popísalo povstalectvo, efektívne napĺňalo požiadavky kladené na spravodajskú prípravu bojového priestoru a plánovanie pred nasadením, zber informácií a analýzu spravodajských informácií v protipovstaleckých operáciách a metodiku pre integrovanie spravodajstva. To všetko s jediným cieľom - podpora protipovstaleckých operácií.

 Americký generál David Petraeus (súčasný veliteľ operácie ISAF Afganistan) je jedným z dvoch hlavných autorít zastrešujúcich Doktrínu vedenia protipovstaleckých operácií, kde, pre zaujímavosť, kapitola zaoberajúca sa spravodajstvom je tou najdlhšou.

 

Všetko dobré, čo sa deje, má zrejme základ vo vojenskom spravodajstve.

(Everything good that happens seems to come from good intelligence.)

 Generál Creighton Abrams



Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - S-2 - Dátum: 20.07.2010
Čítanosť: 52050
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share